Her får du opskriften på den lækreste cremede dip af blendet hytteost med skønne krydrede bagte tomater. Hytteostcremen smager fantastisk på brød og til tapas eller blot som en kold sauce til en hovedret.
Dip eller sauce
Hytteostcreme med bagte tomater er et skønt alternativ til fx en hummus eller en tzatziki. Smagen er mild og cremet, og de bagte tomater giver lige prikken over i’et med en sød krydret smag og lidt olie. Tomaterne bages halve i ovnen i ca. 20 minutter og kan krydres alt det man vil, så der tilføres en masse ekstra smag til hytteostcremen. Eller man kan drysse en masse friske krydderurter over til sidst.
Man kan også gøre begge dele – altså både krydre tomaterne meget, inden de bages i ovnen og komme godt med friske hakkede krydderurter på til sidst. For cremen er så mild, at krydderurterne har god plads til at folde smagen ud.
Derudover smager det også godt at drysse lidt ristede pinjekerner eller lidt hakkede saltmandler over til sidst. Det giver lidt knas og umamismag, men drømmer man om den bløde cremede hytteost, så skal man selvfølgelig undlade at drysse nødder på.
Hvornår skal man lave den lækre creme?
Helt kort: Så ofte du kan! Hytteostcremen kan opbevares i køleskabet og kan sagtens holde sig en uges tid. Den smager skønt på rugbrød og surdejsbrød, på hjemmebagt kerneknækbrød, oven på en avokadomad, en æggemad eller en tomatmad, til scrambled eggs, sammen med en salat eller som tilbehør til en hovedret.
Den cremede dip smager også fantastisk som dip til madbrød, gulerødder og agurkestænger eller andre ting. Cremen kan smøres på brød som erstatning for smør eller den kan bruges på et cremet lagt på en tortillapandekage eller et pandebrød, inden der kommes fyld på.
Og så er det selvfølgelig helt oplagt at servere hytteostcremen til tapas.
Opskrift på hytteostcreme med bagte tomater
Det tager ingen tid at lave selve hytteostcremen – mindre end 5 minutter. Tomaterne skal dog lige skæres i halve og lægges i et ovnfast fad, hvor de dryppes med olie og krydres godt. Derefter bages i ca. 20-30 minutter alt efter størrelsen på tomaterne.
Jeg starter altid med at ordne tomaterne, og mens de bager i ovnen, laver jeg selve hytteostcremen. Det ser i øvrigt smukt ud at smøre cremen ud på en tallerken, hælde lidt olie henover, krydre med lidt flagesalt og friskkværnet peber og tilsidst lægge tomaterne henover. Har du friske krydderurter, kan du drysse dem over til sidst eller evt. nogle riste pinjekerner eller lignende.
Får du lyst til at lave flere cremer og saucer, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter her på siden, fx:
Røget gulerodshummus med mandler
Se alle opskrifter på dip og kolde saucer
Hytteostcreme med bagte tomater
Equipment
- 1 stavblender
Ingredienser
Bagte tomater
- ca. 150 g små tomater, fx cherry, san marzano eller små blommetomater
- ca. 2 spsk olivenolie
- flagesalt og friskkværnet peber
- friske eller tørrede krydderurter som fx rosmarin, timian, oregano, basilikum og evt. lidt lavendel
Hytteostcreme
- 500 g hytteost
- flagesalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Bagte tomater
- Skyl tomaterne og skær dem i halve. Skær dem der, hvor de er tykkest (den smalle side), så får du et pænere snit.
- Læg tomaterne i et ovnfast fad, hæld olivenolie eller en Aden god olie henover i en meget tynd stråle, og krydr derefter med enten tørrede eller friske finthakkede krydderurter. Krydr til sidst med salt og peber.
- Bag tomater i ovnen ved 150 grader vamluft i ca. 20-30 minutter, til tomaterne ikke rå længere, men heller ikke helt skrumpet sammen.
Hytteostcreme
- Kom hytteosten i en høj skål eller lingnende, som kan bruges til en stavblender.
- Blend hytteosten med en stavblender til den er fin og cremet. Rør lidt flagesalt og friskkværnet peber i.
Anretning
- Smør hytteostcremen ud på en smuk tallerken. Hæld evt. en lille smule olie ovenpå og krydr med lidt ekstra flagesalt og peber.
- Læg forsigtigt de bagte tomater oven på hytteostcremen – enten i midten eller fordelt rundt.
- Pynt evt. med friske krydderurter, ristede pinjekerner, hakkede saltmandler eller lignende.