Der er nu ikke noget som en hjemmelavet brombærmarmelade om efteråret. Denne brombærmarmelade med mandler og appelsin har lige det lille ekstra, og mandler og brombær passer bare forrygende sammen.
Brombærmarmelade i flere varianter
Her er opskriften på en utrolig lækker brombærmarmelade med mandler og appelsin. Når jeg laver brombærmarmelade – og det gør jeg fast hvert eneste år – så laver jeg gerne ad flere omgange, så jeg får forskellige varianter af marmeladen. den bliver også forskellig alt efter, hvor langt henne på sæsonen, vi er, og hvor modne brombærrene er.
Jeg laver altid en helt almindelig brombærmarmelade uden dikkedarer. Nogle gange blender jeg noget af den og og nogle gange ikke. Derudover kan jeg godt lide at lave marmeladen med forskellige smagsvarianter, som fx lakrids, citronmelisse eller som her med mandler og appelsinsmag.
Laver du ikke store mængder brombærmarmelade, kan du i stedet gøre det, at du opdeler din portion i mindre portioner, som du så tilfører smag. Smagsvarianterne laver man nemlig først til allersidst, og her kan man så eksperimentere med at lave hvert glas med hver sin smag.
Opskrift på brombærmarmelade med mandler og appelsin
Her under finder du opskriften på brombærmarmeladen, der er ekstra krydret med hakkede mandler og revet appelsinskal. Marmeladen smager skønt på nybagt brød, knækbrød eller boller. Du kan dog også bruge marmeladen i disse lækre brombærsnitter (en af mine yndlingskager), på pandekager eller ovenpå flødeskummet i en gammedags æblekage.
Og så er det en marmelade, som er smuk at give væk i værtindegave. Kom marmeladen i et fint sylteglas. Bind en snor om med et lille manilamærke i, hvor du skriver navnet på marmeladen. Pak derefter marmeladen ind i cellofan eller et smukt stykke stof, hvis du tænker bæredygtigt. Pynt til sidst med et par friskplukkede blomster, fx lavendler.
Har du plukket mange brombær i naturen eller har du brombær i haven, så prøv også at kigge nærmere på alle disse herlige opskrifter med brombær. Måske du finder noget inspiration:
Brombærclafoutis med hvid chokolade
Se alle opskrifter med brombær
Brombærmarmelade med mandler og appelsin
Equipment
- 2-4 sylteglas
Ingredienser
- 1000 g brombær
- 500-750 g sukker
- saften af 1 citron
- ca. 3 tsk geleringsmiddel
- revet skal af 1 økoappelsin (eller usprøjtet)
- 100 g smuttede og hakkede mandler
Sådan gør du
- Smut og hak mandlerne.
- Kom de friskplukkede brombær i en sigte eller et dørslag og skyl dem ganske forsigtigt under den kolde hane med en blød stråle.
- Hæld derefter brombærrene i en gryde sammen citronsaft og bring gryden i kog.
- Lad brombærrene koge i 5-10 minutter, hvorefter du tilsætter sukkeret. Hvor meget sukker, du skal tilsætte, kommer an på syrligheden i bærrene – her er du nødt til at smage dig frem.
- Lad marmeladen koge en lille smule ind og tilsæt så geleringsmiddel, som du rører op i et par spiseskefulde sukker og derefter drysser ud over marmeladen i et meget tyndt lag. Rør i gryden mellem hvert drys. Prøv først med 1-2 teskefulde, og derefter med en skefuld mere, hvis marmeladen stadig er tynd. Lad geleringsmidlet koge med i et par minutter.
- Fjern marmeladen fra varmen og kom de hakkede mandler i samt revet appelsinskal.
- Hæld marmeladen på skoldede og atamonskyllede sylteglas. Luk glassene med det samme og opbevar dem mørkt og køligt.