To af de allerbedste ting ved sommeren er jordbær og hyldeblomster, og derfor er netop denne jordbærmarmelade så usandsynligt skøn. Det er nemlig en jordbærmarmelade med hyldeblomster, som bliver kogt med, og det giver marmeladen en helt speciel sommerlig og frisk smag.
Sommerens bedste marmelade
Hjemmelavet jordbærmarmelade med hyldeblomster er familiens absolutyndlingsmarmelade. Ja, vi er nærmest afhængige af denne fuldstændigt vidunderlige marmelade hjemme hos os. Jeg har lavet den i mange, mange år, og hver sommer koger jeg faktisk jordbærmarmelade med hyldeblomster til et helt år.
Og alligevel opstår der gerne krise ud på foråret, når vi begynder at løbe tør for vores bedste marmelade. Så holder jeg på, at vi må spise noget andet, indtil jordbærsæsonen starter igen, for så bliver den nylavede marmelade bare så meget bedre.
I denne portion får du ca. 5-6 sylteglas med marmelade. Måske er det nok, men laver du flere omgange jordbærmarmelade, kan marmeladen sagtens holde sig et lille års tid, hvis den står mørkt og køligt, og du har holdt en god hygiejne under tilberedningen. Sørg for at skolde glassene og derefter skylle dem i atamon eller alkohol, så der ikke dannes bakterier.
Brug modne og meget røde jordbær
Jordbærmarmelade bliver allerbedst, når du bruger meget modne jordbær, og allersmukkest, når du bruger meget røde bær. Denne marmelade er lidt speciel, fordi det er en cremet marmelade uden bær. Marmeladen bliver simpelthen blendet med en stavblender, så hyldeblomstsmagen kan træde frem. Prøv det – det smager skønt.
Opskrift på jordbærmarmelade med hyldeblomster
Lige her under finder du opskriften på den dejlige marmelade med jordbær og hyldeblomster. Hyldeblomstsmagen kommer af friske hyldeblomster, som jordbærrene trækker med inden opkogning. Derudover kan du også komme lidt hyldeblomstsirup eller hyldeblomstsaft i for at forstærke hyldeblomstsmagen.
Har du masser af jordbær i haven, så kan det være, du også vil finde inspiration i disse udvalgte opskrifter med jordbær og hyldeblomster:
Jordbærmilkshake med hyldeblomst
Jordbær med fløde og hyldeblomstsirup
Himmelsk morgenmad – skyr med jordbær i hyldeblomstsirup
Se alle opskrifter med jordbær
Jordbærmarmelade med hyldeblomster
Equipment
- 5-6 Sylteglas
Ingredienser
- 1500 g nippede og rensede friske, røde jordbær
- 700 g sukker
- 3-4 store skærme hyldeblomster
- evt. et par spsk hyldeblomstsirup eller hyldeblomstsaft (hvis du har – ellers tilsætter du blot 50 gram sukker mere)
- 5 tsk rød Melatin – eller en anden slags geleringsmiddel
- et par ekstra spsk sukker
- atamon til skylning af sylteglas
Sådan gør du
- Hæld de friske jordbær i en gryde af passende størrelse, læg hyldeblomstskærme på bærrene og drys sukker over.
- Lad nu jordbærrene stå og trække med hylden og sukkeret i mindst en time på køkkenbordet – med låg på, eller endnu bedre: Lad bærrene trække natten over i køleskabet.
- Når bærrene har trukket, varmer du langsomt gryden op, så sukkeret kan smelte lige så stille. Når al sukkeret er smeltet, skruer du lidt mere op for varmen og bringer bærrene i kog. Lad dem stå og koge i små fem minutter, så bærrene bliver bløde.
- Sluk for varmen og hiv hyldeblomstskærmene op af gryden. Jeg bruger en madpincet.
- Blend nu jordbærrene med et stavblender, så marmeladen bliver dejlig cremet.
- Tilsæt evt. her et par skefulde hyldeblomstsirup eller lidt hyldeblomstsaft (men ikke for meget saft, for så kommer du på arbejde med at jævne marmeladen).
- Bring derefter langsomt marmeladen i kog, og når den begynder at boble lige så stille, jævner du den med røde Melatin, som du har blandet med et par skefulde sukker. Du jævner ved at drysse Melatin og sukker let hen over overfladen, hvorefter du rører det ned i marmeladen med en grydeske. Sådan gør du, til du har brugt al Melatinen.
- Har du tilsat hyldeblomstsaft, kan det være, du skal bruge en ekstra skefuld Melatin, så marmeladen ikke bliver for tynd.
- Lad marmeladen koge ca. 1 minut, efter du har tilsat det sidste Melatin, så den kan jævne.
- Sluk så for varmen, skum marmeladen af, så du får alle urenheder væk, og hæld marmeladen på atamonskyllede sylteglas. Vent med at sætte låg på til marmeladen er kølet af.