Ingen julemiddag uden hjemmelavet rødkål med julekrydderier. Har man først prøvet at lave sin egen rødkål, kan man aldrig vende tilbage til køberødkål på glas. Det er simpelthen en helt anden oplevelse at spise en god hjemmelavet rødkål.
De helt rigtige julekrydderier
Rødkål med julekrydderier er en fornøjelse at lave selv til julemiddagen. Og det er faktisk ganske let. Derudover bliver man rigeligt belønnet for indsatsen, for hjemmelavet rødkål smager simpelthen bare skønt – fuld af smag og saft.
Og så kan man jo præge sine julerødkål, så den bliver lige sådan, som man godt kan lide den. Rødkålen kan snittes groft eller fint, koges meget eller lidt, sødes eller ej. Og så er der jo julekrydderierne og hvilke af slagen, man vælger at bruge i sin julerødkål.
Det kan godt tage lidt tid at finde frem til den sammensætning af julekrydderier, som passer til ens temperament. For eksempel er vi ikke så glade for kanel i vores hjemmelavede rødkål, da vi synes, smagen bliver for kraftig og dominerende og minder lidt for meget om julesmåkager. Derimod er vi vilde med smagen af stjerneanis og allehånde i rødkålen, og kombineret med æblemost og æbleeddike får rødkålen et dejligt krydret, men friskt og delikat udtryk.
Opskrift på rødkål med julekrydderier
Processen med at lave rødkål med julekrydderier er ganske enkel. Først koges den snittede rødkål og dryppe af. Derefter blandes julekrydderier i sammen med en god æblemost, æbleeddike, appelsin- og citronsaft, sukker og andefedt. Så får rødkålen lov til at stå og simre i en times tid, så den rigtig kan komme til at smage af jul. Til sidst smages den til, og så er den klar til servering.
Når rødkålen bliver kogt, får den en lidt kedelig farve, men farven ændrer sig og bliver helt klar, når der kommer eddike i.
Har du brug for inspiration til resten af julemiddagen, så kig gerne disse andre opskrifter igennem. Her får du bl.a. en guide til julemiddagen over to dage og opskriften på den bedste andesauce:
Sådan laver du julemiddagen – en guide
Appelsinsalat med syltede rødløg
Se alle opskrifter til julemiddagen
Rødkål med julekrydderier
Ingredienser
- 1/2 friskt rødkålshoved
- 4 spsk andefedt
- 2 tsk allehånde
- 2 laurbærblade
- 1/2 tsk kommen
- 1 hel stjerneanis
- revet skal af 1 økologisk citron
- saften af 1 økologisk citron
- saften af 1 appelsin
- 3 dl æblemost eller en rest æblegløgg
- 1 dl æbleeddike
- 4 spsk rørsukker
- salt
- evt. 1 spsk ribsgelé
Sådan gør du
- Snit rødkålen i så fine strimler, som du synes. Nogle kan lide, at rødkålen skal være lidt rustik, og andre kan bedst lide en fin rødkål.
- Blancher rødkålen i kogende saltet vand. Når rødkålen kommer i vandet, vil vandet gå ud af kog. Lige så snart vandet koger igen, tager du rødkålen op med en hulske eller hælder den i en sigte/dørslag. Kålen kan godt se noget bleg ud på dette stadie, men du skal ikke være nervøs: lige så snart du tilfører eddike, vender kålens farve tilbage.
- Lad rødkålen dryppe af, hæld den i en gryde og bland så krydderier, andefedt (hvis du har allerede – ellers smager du rødkålen til med andefedt, når anden er færdig), æblemost (ikke en æblejuice fra koncentrat. Hvis du evt. har en smule æblegløgg til overs kan du sagtens bruge det), æbleeddike, citron- og appelsinsaft, revet citronskal, rørsukker og salt.
- Lad rødkålen småsimre i ca. en times tid – alt efter hvor fint, du har snittet kålen. Pas på, at du ikke koger kålen helt ud, den skal gerne kunne tåle at blive varmet op igen.
- Smag rødkålen til med andefedt fra anden i ovnen, evt. ekstra sukker, salt eller eddike og evt. en klat ribsgelé.