En af de lækre ting, man kan lave ud af kvæder er kvædeflæsk, en hjemmelavet konfektflæsk, som trilles i sukker og serveres som slik. Det er virkelig lækkerier og helt oplagt at lave af kvæderne til julemåneden.
Konfektflæsk
Kvædeflæsk er en gammeldags julegodte, som også kaldes kvædebrød. Måske er du vant til at købe den søde konfektflæsk til julen, det har min mor i hvert fald altid gjort, og det havde status af at være en særlig slags juleslik, noget, man kun spiste i juletiden og ikke resten af året.
Har du kvæder i haven eller har du fået nogle foræret, så kan du lave din egen dejlige kvædeflæsk, som er fuld af smag og sødme og med en konsistens næsten som den flæsk, du køber (dog uden gelatinen).
Konfektflæsken er nem at lave og sidste del af processen er en hyggelig beskæftigelse sammen med børn. Først koger du en kvædemos med sukker, som du breder ud i en form og lader tørre, hvorefter du skærer flæsken i tern og triller i sukker.
Kvædeflæsk får den smukkeste røde farve og trillet i sukker glimter konfekten smukt, når den bliver serveret på en tallerken eller i en skål på kaffebordet.
Har du lyst til at lave alternativ slik, som godt nok indeholder sukker, men som er lavet på gode og naturlige råvarer og uden tilsætningsstoffer, så vil jeg anbefale dig at prøve at lave kvædeflæsk.
Opskrift på kvædeflæsk
Opskriften finden du nedenfor. Vær opmærksom på, at flæsken laves over et par dage. Først laver du nemlig mosen, som derefter skal stå og tørre med et viskestykke over i et par dage, før den er klar til at blive skåret ud og trillet i sukker.
Får du lyst til at lave andre lækkerier med kvæder, så kig nærmere på disse opskrifter:
Kvædelikør med roser og krydderier
Kvædeflæsk – konfektflæsk med kvæder
Ingredienser
- 1 kg kvæder
- 750 g sukker
- 1 økologisk citron
Sådan gør du
- Vask kvæderne og fjern fnulleret på overfladen. Skær dem i kvarte og fjern kernehuset.
- Pak kernehusene ind i et stykke gaze eller lignende. Bind en snor i toppen. Kernerne indeholder en masse pektin, som får mosen til at gelere, og derfor skal de koge med uden at blive en del af mosen.
- Kom kvæderne i en stor gryde sammen med posen med kernehusene og skallen fra citronen. Dæk lige akkurat med vand.
- Bring det hele i kog, og lad kvæderne koge, til de er meget møre, ca. 45 minutter.
- Fjern posen med kernehusene og kom kvæderne i en blender eller en foodprocessor og kør dem til mos.
- Kom mosen tilbage i gryden sammen med posen med kernehusene og tilsæt sukker og saften fra citronen.
- Kog mosen ind til den er tyk, klar og rød. Det vil boble meget, og du skal røre grundigt i det, så det ikke brænder på.
- Tag mosen af varmen, når den er kogt godt ind og lad den køle lidt af. Hæld den derefter i forme, som er smurt let med olie.
- Lad kvædemosen stå og tørre i en dags tid eller to med et viskestykke over. Skær derefter flæsken i mundrette tern og tril stykkerne i sukker.
- Server med det samme eller opbevar flæskstykkerne i et sylteglas med låg.
6 comments
Hvor ser det nydeligt ud – har aldrig lært at kunne lide det, fra supermarkedet, men måske det her kunne være et hit 🙂
Der er vist ikke andet for end at prøve … 🙂
Har fulgt din opskrift, men mosen blir ikke klar. Har du et bud på hvad der er gået galt.?
Hej Ulla
Først og fremmest: Kvædeflæsken bliver ikke 100% klar. Altså, den bliver ikke gennemsigtig, men går mere fra mat til klar, hvis du forstår, hvad jeg mener.
Den bliver klarere, når du tilsætter citronsaft og sukker. Jeg ved ikke, om du har reduceret mængden på enten sukker eller citronsaft? Det vil være mit bedste bud i forhold til det. Der kan jo selvfølgelig være forskel på frugten, vi bruger, som gør, at det bliver en smule forskelligt fra hinanden. Måske skal der lidt mere citronsaft til? Det er et bud, men det er svært at gætte på sådan på afstand og uden at have set det.
Det vigtigste er dog, at det smager godt? Hvis det gør det, så ville jeg gå videre i processen.
Håber, det lykkes dig at lave lækker kvædeflæsk.
Mange hilsner Trine
Tak for svar jeg prøver igen
Håber, det bliver godt 🙂
/Trine