Det er både nemt og hurtigt at lave et glas råsyltede rabarber med den skønneste sommersmag. De syltede rabarber får en meget smuk farve og kan bruges både i det søde og det salte køkken. Rabarberne er en fryd for øjet og smager helt igennem fantastisk.
Sommerens bedste syltning
Råsyltede rabarber er en af de dejligste ting, man kan lave i rabarbersæsonen. De tager ingen tid at lave og kan spises mange forskellige steder.
Rabarberne smager rigtig godt på morgenmad, fx på græsk yoghurt eller skyr sammen med et par skefulde granola og gerne med lidt af den røde sirup, som følger med. De er også gode på pandekager, i en pavlova eller sammen med is. For ikke at tale om oven på koldskål. Ja, alle steder, hvor det ville være oplagt at bruge søde rabarber.
I det salte køkken kan de råsyltede rabarber dog også noget. De smager fantastisk til en klassisk sommerret som hyldeblomstmarineret kylling eller til frikadeller. Du kan også bruge rabarberne på et stykke smørebrød eller i en burger. Vil du primært bruge de råsyltede rabarber i det salte køkken, kan du overveje at udskifte halvdelen eller 2/3 af vandet med en god lys eddike.
Opskrift på råsyltede rabarber
Du finder den nemme opskrift på de smukke røde rabarber i sukkerlage lige neden for. Jo rødere friske rabarber, du anvender, jo rødere bliver de også i glasset. Grønne rabarber vil få en anden farve, men vil stadig smage lige så godt. Brug dog gerne vinrabarber eller jordbærrabarber, hvis du har.
Opbevarer du glasset med rabarberne på køl, kan de holde sig ganske længe. Så lav gerne flere glas eller lav et nyt glas med jævne mellemrum sommeren igennem.
Har du masser af rabarber i haven, som du skal have brugt, kan det være, at du vil finde inspiration i mine mange andre opskrifter med rabarber. Her er nogle af de mest populære:
Rabarbermarmelade lavet i ovnen
Se hele samlingen af opskrifter med rabarber
Råsyltede rabarber
Equipment
- 1 stort sylteglas eller 2 mindre (ca. 0,5 liter i alt)
Ingredienser
- 400 g rabarber
- 1/2 stang vanilje
- 200 g sukker
- 3 dl vand
Sådan gør du
- Skyl rabarberne og snit dem i stykker af ca. 2-3 centimeters længde. Læg dem i et sylteglas.
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud.
- Kom vand, sukker, vaniljekorn og -stang i en mindre gryde og varm det langsomt op. Rør i det en gange mellem, så sukkeret opløser sig.
- Tag gryden af varmen, når lagen når kogepunktet og sukkeret er helt opløst. Hæld den varme sukkerlage over rabarberne og sæt låg på.
- Opbevar de råsyltede rabarber på køl.
OBS: Vær opmærksom på, at man ikke må spise rabarbernes blade, da de indeholder gift, og indtagelse kan føre til svær forgiftning. Læs mere på fødevarestyrelsens hjemmeside.