Lav selv den lækreste hjemmelavede sirup med en dyb og intens smag af rabarber. Det er i den grad smagen af sommer, der bliver koncentreret i søde dråber, som du kan bruge på alt lige fra morgenmad og desserter, til pandekager, flødeboller og is.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)
Rabarbersirup er noget af det lækreste, man kan tænke sig. Forestil dig en portion skyr til morgenmad med lidt rabarbersirup hældt hen over og lidt hjemmelavet granola og friske bær på. Eller som en lækker sauce på din isdessert. Eller hældt over nogle friskopskårede jordbær.
Rabarbersirup er også formidabelt, hvis du får lyst til at lave hjemmelavede flødeboller med rabarberskum eller hjemmelavet rabarberis til en lun sommereftermiddag. Og derudover er der jo drinks. Skal man fx lave en god rabarbermojito kræver den en god hjemmelavet rabarbersirup.
Og så er siruppen utrolig nem at lave – særligt, hvis du laver den samtidigt med, at du alligevel koger rabarbersaft.
Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup
Har du ikke rabarber i haven?
Har du ikke rabarber i haven, kan du enten købe rabarberstænglerne hos grønthandleren eller i fødevarebutikker, når rabarber er i sæson. Du kan også tage en genvej og lave siruppen af en god færdiglavet saft fra supermarkedet.
Skal du have rabarber i haven, kan du nemt og hurtigt købe planten online. Der findes mange forskellige sorter af rabarber, og hos Plantetorvet er der et enormt stort udvalg. Vinrabarber går man aldrig galt i byen med, men jeg er også meget glad for min jordbærrabarber.
Opskrift på rabarbersirup med vanilje
Neden for finder du den nemme opskrift på sirup med rabarbersmag. Du kan lave siruppen på to måder:
På rabarbersaft (hvilket er det, jeg oftest gør). Hvis du alligevel laver rabarbersaft – hvilket jeg i høj grad anbefaler, at du gør – så er det absolut det nemmeste at tage noget af saften og koge den ind til sirup med lidt ekstra sukker.
Fra bunden (hvis du ikke laver rabarbersaft). Laver du ikke rabarbersaft som sommerdrik, er du nødt til først at koge en mindre mængde saft af dine rabarber, som du kan lave din sirup på.
I opskriften er der angivet, hvordan du laver rabarbersaft på begge måder.
Får du lyst til at lave mere med rabarber, så kan det i øvrigt være, at disse udvalgte opskrifter med rabarber vil inspirere dig:
Rabarbergrød med råcreme og mandelkrokant
Granita af rabarber – opskrift på rabarbergranité
Se alle opskrifter med rabarber
Rabarbersirup
Equipment
- Glasflaske eller sylteglas
Ingredienser
Rabarbersirup lavet på færdig rabarbersaft
- 2 dl rabarbersaft
- 1 dl sukker
- 1/2 tsk vaniljesukker eller en tom vaniljestang
Rabarbersirup lavet fra bunden
- 250 g rabarber
- 4 dl vand
- 150 g sukker
- 1/2 tsk vaniljesukker eller en tom vaniljestang
Sådan gør du
Rabarbersirup lavet på færdig rabarbersaft
- Hæld rabarbersaften i en lille gryde sammen med sukker og evt. en tom (brugt) vaniljestang. Bring siruppen i kog og lad den stå og småsimre uden låg, mens den langsom koger ind i ca. 15-30 minutter.
Rabarbersirup lavet fra bunden
- Snit rabarberne i skiver af ca. 1-2 cm tykkelse og kom dem i en gryde med vand. Sæt låg på og lad gryden komme i kog. Skru ned, når gryden koger og lad raberbersaften simre i ca. 20 minutter, til rabarberne er kogt møre.
- Sigt saften og kom den i en ren lille gryde sammen med sukker og evt. en tom (brugt) vaniljestang.. Bring siruppen i kog og lad den stå og småsimre uden låg, mens den langsom koger ind i ca. 15-30 minutter.
For begge fremgangsmåder
- Det kan være svært at se, hvornår siruppen er færdig, men prøv at hælde en lille skefuld ud på en tallerken og lad den stivne – så får du en fornemmelse af, hvor sirupsagtig saften er blevet. Du kan evt. komme siruppen på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Du kan lave siruppen mere eller mindre koncentreret. Hvis du synes den bliver for tynd, så koger du den bare op igen og kan evt. tilføje lidt mere sukker. Bliver dne for tyk, koger du den også op igen, men tilsætter lidt ekstra vand.
- Når siruppen har den rette konsistens, tager du den af varmen og lader den køle lidt af. Bruger du vaniljesukker, tilsætter du det nu og pisker det godt ind i siruppen.
- Hæld derefter siruppen på en rengjort og skoldet flaske eller sylteglas.
OBS: Vær opmærksom på, at man ikke må spise rabarbernes blade, da de indeholder gift, og indtagelse kan føre til svær forgiftning. Læs mere på fødevarestyrelsens hjemmeside.