Dette stjernebrød med marcipan, kardemomme og mørk chokolade er både sjovt at lave og så smager det virkelig skønt. Julestjernebrødet pynter på ethvert julekaffebord og er indbegrebet af ægte julehygge. Så kan julen bare komme an.
Brød som en julestjerne
Et stjernebrød er et gærbrød formet som en julestjerne. Det er et yderst smukt og julet brød, og så smager det så dejligt med marcipan- og kardemommesmag og smeltet chokolade i brødet.
Til julen hører særlige glæder og både traditionel og julet mad. Vi laver en hel del forskellige lækkerier i løbet af december måned, for der er jo en hel masse, som man simpelthen SKAL have hvert eneste år, såsom æbleskiver og gløgg, snefnug, brunkager, havregrynskugler og meget mere.
Brug tid på noget godt
Stjernebrødet er en fornøjelse både at lave og at spise bagefter. Og så er det en kæmpefornøjelse at kunne servere et smukt krydret brød, for det giver virkelig hyggestunden noget næsten helligt og magisk over sig. For brødet er så fint og særligt, at man næsten ikke kan nænne at skære i det. Og man føler sig utrolig heldig.
Stjernebrødet ser sværere ud at lave end det er. For det er faktisk temmelig nemt. Man laver en gærdej, som rulles ud i 4 cirkler, der lægges oven på hinanden med marcipanremonce imellem. Derefter skæres der 16 snit ud fra midten, som drejes rundt i par og samles ude i spidserne. Så pensles brødet og kommes i ovnen.
Opskrift på stjernebrød med marcipan, kardemomme og chokolade
Neden for finder du opskriften på det fine brød med stjerneform. Brødet har en skøn kombination af smage, som smager vidunderligt sammen: Kardemomme, marcipan og chokolade.
Bag det til adventshygge, til julebrunch eller som hygge til eftermiddagskaffen i juledagene. Og her er desuden lidt inspiration til, hvad du kan servere til stjernebrødet:
Hjemmelavet gløgg – klassisk rødvinsgløgg
Varm æble-ingefærtoddy med rom
Se alle opskrifter til julehygge
Stjernebrød
Ingredienser
- 75 g smør
- 2 dl sødmælk
- 50 g gær
- 2 æg
- 1/2 tsk salt
- 1 spsk rørsukker
- 2 tsk stødt kardemomme
- ca. 450-500 g hvedemel
Marcipanremonce
- 100 g blødt smør
- 100 g brun farin
- 100 g revet marcipan
- revet skal af 1/2 usprøjtet appelsin
- 1 tsk stødt kardemomme
- 50 g hakket mørk chokolade
Sådan gør du
Dejen
- Smelt smøret i en lille kasserolle og hæld derefter mælken i og lun begge dele sammen, til det er håndvarmt.
- Hæld smør og mælk i en røreskål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og rør godt.
- Rør melet i lidt ad gangen og ælt, til dejen er glat – gerne på en røremaskine. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
Marcipanremonce
- Rør smør, farin og revet marcipan sammen med lidt revet appelsinskal og 1 tsk kardemomme. Hak chokoladen groft.
Saml stjernen
- Del dejen i 4 lige store stykker og rul dem ud med en kagerulle på et meldrysset bord til 4 cirkler med en diameter på ca. 25 cm.
- Læg første dejcirkel på en bageplade beklædt med bagepapir, smør den med ⅓ af marcipanremoncen og drys med ⅓ af chokoladen.
- Læg næste dejcirkel ovenpå og smør igen med remonce og drys chokolade på. Fortsæt på samme måde med næste dejcirkel og slut af med en dejcirkel uden remonce og chokolade.
- Placér et glas på 5-6 cm i diameter i midten af dejen og skær 4 snit fra glassets kant og ud til dejens kant, så dejen deles i 4 lige store stykker. Skær hvert felt i yderligere 4 lige brede stykker, så der bliver 16 snit i alt.
- Løft 2 snit ad gangen og sno dem 2 omgange væk fra hinanden. Pres enderne fra de 2 snit godt sammen, så dejen hæfter sammen i spidsen. Fortsæt hele vejen rundt, så stjernen får 8 takker.
- Pensl brødet med sammenpisket æg og lad stjernen efterhæve i ca. 30 minutter. Tænd ovnen på 180 grader. Bag brødet i ovnen på nederste rille i ca. 20 minutter. Afkøl lidt og drys derefter let med flormelis.