Danske pebernødder bager vi altid, men de seneste år har vi også føjet svenske pepparnötter til vores julebagning. De svenske pebernødder laves, lidt misvisende ifølge navnet, uden peber – men smager fantastisk alligevel.
Alle elsker pebernødder
Svenske pepparnötter er sprøde, krydrede og delikate. De er lette og smager helt sikkert af en enkelt mere, og både børn og voksne er vilde med dem.
Børnene tror ikke, det kan blive jul uden pebernødder og helst flere forskellige af slagsen. Så vi bager pebernødder i store mængder og forærer da også en hel del af dem væk i løbet af julemåneden. I det hele taget er det en stor glæde at bage masser af julesmåkager og forære dem væk til dem, der ikke længere selv magter at bage.
Nemme småkager
Heldigvis er pebernødder nemme at bage, og det er de svenske pepparnötter også. Som regel er det mig, der rører småkagedejen sammen, og mine piger, der triller alle pebernødderne og bager dem.
Vi hjælpes alle ad med at spise dem. Vupti, så er der røget 10 pebernødder ned. Det er godt, at grønne januar kommer efter kage- og chokoladebrune december.
Vi bager altid i store mængder. Er du mere til små mængder hjemmebagte småkager, halverer du blot mængdeanvisningerne i opskriften. Vi triller dem lidt større end vores danske pebernødder, fordi de er så lette og luftige. Og så skal danske og svenske pebernødder jo ikke være helt ens.
Opskrift på svenske pepparnötter
Opskriften på de dejligt sprøde pebernødder finder du lige nedenfor. At de kaldes pebernødder, men ikke indeholder peber som den danske version, er der en helt rimelig forklaring på. I gamle dage blev kager med masser af krydderier nemlig kaldt for peberkage, altså en krydret kage. Så kald gerne disse lækre små mundrette bidder for kryddernødder, om du vil.
Får du lyst til at bage mere krydre til jul, så tjek gerne mine mange andre opskrifter:
Se alle opskrifter til julehygge
Svenske pepparnötter
Ingredienser
- 250 g smør
- 200 g sukker
- 1 spsk sirup
- 1 æg
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 400 g hvedemel
- 2 tsk natron
Sådan gør du
- Bland smør og sukker i en røreskål – brug gerne en røremaskine.
- Tilsæt sirup, ægget og krydderierne.
- Bland mel med natron og rør det i dejen.
- Sæt dejen på køl i en halv times tid.
- Tril dejen til kugler med 1-1 1/2 cm i diameter.
- Læg kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand mellem dem, da de vil flyde en smule ud.
- Bag kagerne i ovnen ved 175 grader i ca. 15-18 minutter.
- Afkøl pepparnötterne på en bagerist og opbevar på glas eller dåse, når de er helt kølet af.