Her får du opskriften på den gode andesauce til juleaften. Saucen laver du på skroget fra anden, som du steger dagen før. På den måde får du en sauce, som virkelig smager af noget, og som dine gæster falder på halen over.
Kunsten af lave en god sauce med smag
Den gode andesauce er noget af det vigtigste ved julemiddagen, det kan de fleste vist blive enige om. Men andesaucen er også det, de fleste frygter juleaften – og med god grund. For andesaucen skal jo altså være helt i top, for at julemiddagen er vellykket. Saucen samler al smagen i julemiddagen, og derfor skal den være fuld af saft og kraft og virkelig smage af noget.
Den mest optimale måde at få smag i saucen på er at lave den på skroget og fonden fra anden, som du steger dagen før.
Se her, hvordan du tilbereder din andesteg dagen før
Når du tilbereder anden dagen før, får du nemlig mulighed for at lave saucen på det, som giver den allermest smag. Derfor er opskriften på andesauce nedenfor også på cirkamål, for du laver den netop på, hvad der er tilbage fra stegningen af anden.
Når du skal lave din andesauce, så gå gerne i gang i god tid. For saucen skal have tid til at koge ind, så den bliver fuld af smag og kraft. Den skal gerne stå og koge i mindst en time til halvanden, inden du sigter den, jævner den og smager den til.
Opskriften på den gode andesauce
Du finder fremgangsmåde og opskriften på den gode andesauce nedenfor – lige til at printe ud. Her på bloggen finder du opskrifter og fremgangsmåde på hele julemiddagen. Her kan du se alt lige fra, hvordan du steger anden, til de brunede kartofler og rødkål og til risalamanden med hjemmelavet kirsebærsauce og kirsebærvin. Der er en guide med overblik og tidsplan og opskrifter på alle dele af middagen.
Sådan laver du julemiddagen – en guide
Sådan laver du en god risalamande juleaften
Hjemmelavet kirsebærsauce til juleaften
Hjemmelavet tranebærsauce til risalamanden
Se alle opskrifter til julemiddagen
Den gode andesauce
Ingredienser
- skroget fra anden
- fonden fra anden, hvor fedtet er skrabet af
- 2 løg
- 2 gulerøddder
- 2 pastinakker eller persillerødder
- salt og peber
- 1 laurbærblad
- 1 tsk sorte peberkorn
- 40 g smør
- 4 spsk hvedemel
- ca. 1 dl fløde
- ribsgelé
- evt. æblegastrik
- madkulør
Sådan gør du
- Afkøl fonden fra andestegen og skrab fedtet af, så du har den rene fond til saucen. Fedtet bruger du til at dække andestykkerne med, inden du varmer dem op igen til julemiddagen, mens du bruger fonden til den gode andesauce.
- Skyl og skær grøntsagerne i stykker.
- Brun grøntsagerne af med salt og peber.
- Tilsæt skroget fra anden, som du har hakket i stykker, tilsæt andefonden og spæd med vand til skroget er dækket.
- Tilsæt laurbærblad og hele peberkorn og bring det hele i kog.
- Kog i min. 1 time til halvanden.
- Sigt saucen og jævn den med en smørbolle, som du rører sammen af smør og mel.
- Smag til med fløde og ribsgelé og evt. æblegastrik.
- Juster farven med madkulør og smag til sidst til med salt og peber.