Det er så nemt at lave sin egen limoncello og SÅ SMAGER DEN FANTASTISK! Det kan simpelthen ikke gå galt, når man laver denne klassiske italienske citronlikør selv. Det er pærenemt og med succesgaranti.
Klassisk italiensk citronlikør
Limoncello er en klassisk italiensk likør, som er elsket i hjemlandet. Og med god grund – den hører virkelig til blandt mine favoritter, og jeg har altid en flaske stående i køleskabet. Der er ikke en lejlighed, hvor det ikke er værd lige at servere en dejlig, kold limoncello.
Udover, at italiensk citronlikør smager vidunderligt iskoldt i et lille glas, så smager likøren også aldeles fremragende i drinks, hældt ud over is, på og i kager, i konfekt og meget mere.
Prøv fx at lave en limoncello spritz, en sommerdrink med limoncello eller en skøn slåengin med rosmarin og limoncello. Eller denne dejlige lemoncurd-kage med limoncello eller måske snebolde med limoncello.
Da jeg lavede min første limoncello
Jeg serverede føste gang min egen hjemmelavede limoncello for mange år siden til vores faste årlige tradition med at mødes et til lille glas juleaften sammen med vennerne. Og de var vilde med den. Jeg kunne lige frem se overraskelsen i deres ansigter, når de smagte på den. Men jeg vidste godt, de ville være vilde med den, for vi havde selv gået og smagt på den hele efteråret.
Citronlikøren havde jeg lavet i løbet af sommeren, og den havde stået i køleskabet lige siden i en glasflaske, hvor mængden stille og roligt blev mindre og mindre. Heldigvis er det forholdsvis hurtigt at lave en ny flaske. Det tager kun et par uger, og citronlikøren kan laves året rundt.
Citronsmag både sommer og vinter
Limoncelloen smager fantastisk, uanset om den bliver serveret ude i kulden sammen med en julesmåkage en kold vinterdag eller til solnedgang og dessert en lun sommeraften. Ja, den er endda fremragende til risalamanden juleaften, hvis man ikke er til kirsebærvin eller portvin, og så er den fænomenal til den klassiske italienske dessert, tiramisu.
Opskrift på limoncello
Neden for finder du den nemme opskrift på hjemmelavet italiensk citronlikør. Jeg kan kun opfordre dig til at gå i gang med det samme, for likøren er simpelthen så lækker.
Her er inspiration til dejlige søde sager, du kan servere sammen med limoncelloen:
Citron-marcipankage med hyldeblomstcreme
Blodappelsinkage med kandiserede appelsiner
Se hele samlingen af opskrifter på hjemmelavede likører her
Limoncello
Ingredienser
- 1 flaske vodka, 70 cl
- skal af 5 økologiske citroner
Sukkerlage til limoncelloen
- saft af 5 økologiske citroner
- 375 g sukker
Sådan gør du
- Hæld vodkaen i et stort sylteglas med låg til.
- Vask citronerne grundigt og skræl skallen af dem med en helt almindelig kartoffelskræller eller urtekniv. Pas på, du ikke får det hvide med, for det er her citronens bitterstoffer sidder, og de vil blive at smage i citronlikøren, hvis det hvide kommer med.
- Kom citronskallerne ned i vodkaen.
- Sæt låg på glasset og stil det ved stuetemperatur. Nu skal vodkaen trække med citronskallerne i ca. 1-2 uger.
Sukkerlage, som først skal hældes i vodkaen, når den har trukket med citronskallerne
- Pres saften af 5 citroner af normal størrelse og hæld saften i en lille kasserolle.
- Vej sukkeret af og hæld det ned i saften.
- Varm sukkerlagen op, til sukkeret er helt opløst. Lagen skal ikke koge.
- Stil lagen på køl.
- Når vodkaen har trukket med citronskallerne i et par uger, tager du først citronskallerne op med en lille hulske eller lignende, og derefter filtrerer du vodkaen ved at hælde den gennem et kaffefilter i en tragt og ned i en glasflaske.
- Tag nu din afkølede sukkerlage og hæld den gennem trakten ned til vodkaen (uden kaffefilteret, som du har fjernet forinden).
- Sæt låg på flasken og vend den op og ned et par gange, til vodkaen har blandet sig med sukkerlagen.
- Stil din hjemmelavede limoncello på køl i min. et par timer – og så er din limoncello ellers klar til at blive drukket.
25 comments
Hej:0)
Jeg skal igang med, at lave Limoncello efter din opskrift, og glæder mig rigtig meget.
Du skriver, at skallerne skal trække i 1 – 2 uger. Hvordan vurderer du længden? Smager du på den, og i så fald, hvordan véd jeg så, at den har den rigtige styrke?
Mange venlige hilsner og godt Nytår
Hej Jeanett
Efter min erfaring trækkes smagen forholdsvis hurtigt ud af citrusskaller. Og det vil sige, at du kan filtrere vodkaen efter en uge, men også lade den stå en uge mere, uden at der som sådan sker noget ved det. Højst sandsynligt vil smagen ikke ændre sig nævneværdigt, fordi smagen allerede er trukket ud af skallerne.
Det, det egentligt handler om, er, at vodkaen ikke må blive bitter af citronskallerne, hvilket kan ske, hvis der er for meget af den hvide hinde med. Så vær opmærksom på det.
Smag på vodkaen efter en uge og hvis den smager dejligt af citron, så kan du sagtens filtrere den.
Held og lykke med det og god fornøjelse!
Mange hilsner Trine
Kan man bruge rørsukker?
Hej Elin
Det kan du sagtens 🙂
Mange hilsner Trine
Kan man lave sukkerlagen på samme tid, som man laver citronvodkaen og så fryse sukkerlagen ned indtil den skal bruges 2 uger efter.
Hej Anne
Du kan godt lave sukkerlagen samtidigt – det gør jeg, og så sætter jeg den blot på køl, men giver den et hurtigt opkog igen, inden jeg hælder den i vodkaen – bare for at være på den sikre side.
God fornøjelse!
Mange hilsner Trine
Tusind tak for svar. Jeg glæder mig til at gå igang med det.
Bedste hilsener
Anne
Det var så lidt, Anne. Held og lykke med det 🙂
Tusind tak for dit svar. Jeg går igang i morgen. Måske har du nævnt det, og tilgiv mig i såfald, men hvor lang tid, smager den godt, og er der nogle pejlemærker hér?
Hej Jeanett
Den smager godt i meget lang tid, men du skal opbevare den på køl. Det er jo alkohol, og derfor kan den holde sig i lang tid. Men drik den ind for et års tid og gerne hurtigere – man kan jo altid lave en ny flaske 🙂
Mange hilsner Trine
Hej igen:0
Måske har du skrevet, hvor lang tid, den kan holde, og i så fald, må du undskylde, men er der også hér nogle pejlemærker?
Fortsat rigtig god weekend
Jeanett Krohn Rasmussen
Hej Jeanett
Den kan holde sig i laaang tid. Jeg har haft både en limoncello og en appelsinlikør til at stå i køleskabet i over et år 🙂 Men forhåbentligt er den drukket, inden der er gået så lang tid.
God fornøjelse!
Mange hilsner Trine
Tusind tak, vTrine:0)
Hej, og undskyld, at jeg skriver igen.
I næste alle andre opskrifter, skal der næsten lige så meget vand, som sprit i.. Bli’r din så ikke ret kraftig, og er der en grund til, at der ikke er vand i din? Håber på hurtigt svar, da jeg skal igang idag☺️
Hej Jeanett
Det kan være en smule svært for mig lige at forholde mig til næsten alle andre opskrifter 🙂 Men jeg kan uddybe min. Jeg mener ikke, at der skal vand i, så limoncelloen fortyndes. Det bliver den jo sådan set allerede forholdsvis meget med sukker-citronlagen. citronsaften fungerer jo her som vand. Jeg synes, smagen er helt perfekt – som i HELT perfekt. Den skal smage kraftigt af citron, og det gør den samtidig med, at den har en dejlig sødme. Du kan jo altid lave mindre portioner og så prøve forskellige opskrifter af. På den måde finder du den, du synes, smager allerbedst.
Held og lykke med det – jeg håber, den bliver god 🙂
mange hilsner Trine
Hej,
Simpelthen sådan en lækker limoncello. Jeg har lavet den to gange nu, og den er et kæmpe hit!
Lige et spørgsmål, kan den godt opbevares ved stuetemperatur, i et par uger, og så på køl? Eller skal den stå på køl hele tiden? ☀️
God sommer og god weekend.
Mvh Marie
Kære Marie
Det er da bare superdejligt at høre, at limoncelloen er et hit hjemme hos jer. Den kan sagtens tåle at stå ude på køkkenbordet en uge eller to – der er jo både masser af alkohol og sukker i 🙂 Men derefter ville jeg opbevare den på køl igen. Den smager jo også bedst iskoldt!
Mange hilsner Trine
Hej Trine. Jeg har gået i to år og ventet på at skulle servere limoncello for min søster til jul
– og nu har jeg glemt det og vi skriver d. 20. december imorgen … kan jeg nå det imorgen, eller bliver det for tyndt med citron???
Kh Vibe.
PS: gudskelov har jeg kirsebærlikør fra i sommers på lager
Hej Vibe
Ej, hvor ærgerligt, at du har glemt det! Jeg synes da, du skal lave limoncello alligevel. Hvis du laver det i dag og lader det trække til juleaften, vil smagen nok ikke være helt så kraftig og gennemført, men det er da et forsøg værd. Jeg ville i så fald komme ekstra citronskal i, hvilket vil give mere smag.
Held og lykke med det! Og glædelig jul!
Mange hilsner Trine
Hej trine
Er i fuld gang med limoncelloen. Har kogt citronsaft og sukker. Skal lagen sies? Synes der lægger sig en top på lagen nok af citronkæd der er røget med i presningen?
Hilsen Birgit
Hej Birgit
Ja, det kan være en god idé lige at si lagen – især, hvis der ligger frugtkød i den. Du kan blot hælde den gennem en finmasket si.
God fornøjelse med det!
Mange hilsner Trine
Hej Trine
Tak for din fuldstændig fremragende homepage. Jeg har godt nok haft meget fornøjelse med den. Jeg har b.la. lavet en alm. limoncello på din opskrift. Den har nu holdt sig i barskabet i over et år, og bliver bare bedre og bedre i smagen. Nu har jeg lavet en limoncello creme. Hvor lang tid kan den holde sig i køleskab. Den er jo lavet på base af mælk ?
Mange gode hilsner Frank
Hej Frank
1000 tak – det er virkelig dejligt at høre 🙂
Den cremede limoncello kan selvsagt ikke holde sig lige så længe som en almindelig limoncello, fordi den jo indeholder mælk. Men alkoholen konserverer alligevel så fint, at den kan holde sig et godt stykke tid. Jeg kan ikke sætte dage eller uger på, så du må smage dig frem – mit bud vil dog være omkring to måneder (min egen var drukket længe inden). Men sørg for at servere den hen over julen, for jeg tænker, at den i løbet af januar vil være mindre spændende. Mælken vil efterhånden lægge sig øverst i flasken som et tykt lag, og dette lag kan du blot fjerne. Og ellers sørg gerne for at ryste den hver dag, så den holder sig frisk, så får du heller ikke en prop af mælk foroven. God fornøjelse med den og glædelig jul!
Mange hilsner Trine
Jeg havde også regnet med en 6-8 uger. Tak for det
Glædelig jul til dig også
Bedste hilsner
Frank
1000 tak 🙂
Comments are closed.