Lav den dejligste mælkebøttegelé, som smager fantastisk og sommerligt på ost og brød eller måske en hjemmebagt pandekage. Geléen laves nemt og hurtigt og kan evt. laves samtidigt med mælkebøttesaft.
Den dejligste gelé af gule mælkebøtter
Mælkebøttegelé er en både nem og utrolig lækker og velsmagende gelé at lave i sit køkken. Og en meget hyggelig beskæftigelse. Og så ved man, at sommeren er på vej.
For der er nu ikke noget som at gå rundt i haven og plukke de gule mælkebøtteblomster, som stråler af sommer og solskin. Man bliver virkelig glad. Det rigtig arbejde starteer først, når man kommer ind med sin mælkebøttehøst og skal til at hive det gule af blomsten ud, så man undgår at få det bitre grønne med i sin gelé.
Mælkebøtten hører til en af de ældste medicinske planter i Europa og har en lang række helsefremmende egenskaber og er rig på både mineraler og vitaminer. Der er et højt indhold af A, C og K vitatimer i mælkebøttens friske blomster og blade, som man bruger mod bl.a. afgiftning og leverproblemer, hudsygdomme og gigtlidelser.
At spise mælkebøtte er derfor ikke en dårlig idé. Prøv også at lave din egen solgule mælkebøttesirup eller en skøn mælkebøtteblomstereddike. Mælkebøtten kan i øvrigt også kan bruges til at pleje huden og give den en smuk, gylden og glansfuld farve eller til at lindre ømme muskler og irritationer i huden. Prøv fx at lave denne vidunderlige mælkebøttesalve.
Opskrift på mælkebøttegelé
Du finder opskriften på den gule gelé af mælkebøtter lidt længere nede. Lav den gerne i kombination med mælkebøttesaft, hvis du gerne vil lave begge dele (det gør jeg). Så kan du nemlig lave en stor portion mælkebøtter, der trækker i vand og så blot tage en liter fra til at lave gelé af. Du kan så enten ende med en mindre portion saft eller gange opskriften op med en ekstra tredjedel.
Følg blot fremgangsmåden på mælkebøttesaft her.
Når du plukker mælkebøtterne skal det helst være på en solskinsdag, hvor blomsterne er helt åbne. Pluk så store mælkebøtteblomster, som du kan finde – de har mere smag og er nemmere at håndtere videre i processen. Og husk endelig at bruge gummihandler til det hele, ellers får du meget gule fingre.
Kan du godt lide at lave din egen gelé af havens blomster, bær og frugter, så kan det være, at du også vil kunne finde inspiration i disse opskrifter på hjemmelavet gelé:
Rosengelé af rosenblade fra rosenhaven
Opskrift på den dejligste hjemmelavede hyldeblomstgelé
Ribsgelé – opskrift på hjemmelavet gelé med ribs
Se alle opskrifter på hjemmelavet gelé
Mælkebøttegelé
Equipment
- 4-6 Sylteglas
Ingredienser
- 1/2 liter mælkebøtteblomster (kun det gule)
- 1 liter kogende vand
- 2 tsk citronsyre
- 750 g sukker
- 1 brev Gul Melatin eller en anden geleringspulver
- atamon
Sådan gør du
- Pluk en masse mælkebøtteblomster og nip de gule kronblade af, så du har 1/2 liter i alt. Vær opmærksom på, at de farver meget, så brug gerne handsker.
- Drys citronsyre over mælkebøtteblomsterne og hæld derefter kogende vand over.
- Lad saften trække til næste dag, ca. 1 døgns tid. Eller alternativt: Kog saften op i ca. 10 minutter.
- Si saften og mål den af. Der skal være nøjagtig en liter. Har du mindre, tilføjer du blot lidt koldt vand.
- Hæld mælkebøttesaften i en gryde og varm saften op. Bland gul Melatin i og rør godt med et piskeris. Derefter bringes saften i kog. Lad den koge ca. 1 minut.
- Så hælder du sukkeret i, pisker, og bringer igen saften op til kogepunktet. Lad saften koge i 1 minut igen.
- Skum geléen af, så du får alle urenheder væk og så den bliver helt klar. Dette skal gå lidt tjept, da geléen hurtigt vil begynde at stivne på overfladen.
- Hæld på rengjorte og atamonskyllede glas og luk til, når mælkebøttegeléen er kølet af.