Jul

Luciaboller

Luciaboller

På luciadag skal vi have luciaboller. Luciaboller glæder vi os til hvert år, for de er så lækre, bløde, fedtede og krydrede at det er ren nydelse at gnaske dem i sig til eftermiddagskaffen. Og så er det bagværk, som hele familien laver sammen med stor fornøjelse og stor fantasi til de hyggelige toner fra julemusikken i radioen.

Dejen er sådan en blød og fedtet en, som er let at arbejde med og let at forme krummelurer og snoninger på, hvilket gør det nemt for børnene at være med. Vores børn absolut elsker at forme bollerne i sjove figurer. Ingen af os er vilde med rosiner eller korender i luciabollerne, så dem undlader vi.

Luciaboller hører til julen

Her får du opskriften på luciaboller med safran og kardemomme:

  • 40 g gær
  • 4 dl mælk
  • 1 spsk. groft salt
  • 1 tsk. hel safran
  • 1 dl sukker
  • ca. 700 – 800 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • Evt. korender eller rosiner til pynt

Smuldr gæren i den lunede mælk. Knus safran i en morter sammen med et par teskefulde sukker og ælt derefter alle ingredienserne i dejen.

Safran i morter

Smørret hakker du blot i små stykker og rører i den lune mælk, inden du blander melet i. Så ælter du til dejen er lækker, blød og smidig. Pas på med ikke at komme for meget mel i, men gem hellere noget til senere.

Lad dejen hæve i skålen med et klæde over i et par timer. Du kan også lave dejen dagen før og lade den hæve natten over.

Form nu en masse fine luciaboller med snirkler og krummelurer og læg dem på bageplader med bagepapir. Du får ca. 20 – 25 boller ud af en portion. Lad luciabollerne hæve en halv time til en time – de skal være luftige og lette. Pensl med et rørt æg (vi bruger altid et æg rørt med en stavblender i 10 sek.), så du får glatte, blanke boller. Bag dem ved ca. 190 grader i ca. 12 – 14 min. til de er lysebrune og lækre.

Nyd bollerne med smør og måske en lækker marmelade. Uhhhmmm.

Forskellige varianter af luciaboller

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar