Æblesmør med kanel er en fantastisk opfindelse. Det burde nok nærmere hedde æblesmørelse, for i denne opskrift er der ingen rigtig smør i æblesmørret – bare den herlige koncentrerede smag af efterårets æbler puttet på glas.
Forlænget æblesæson
Æblesmør med kanel er en fantastisk ting at lave i efteråret. Særligt, hvis man har masser af æbler i haven, som skal bruges. Og så gælder det selvfølgelig om at forlænge sæsonen på alle gode råvarer ved at sylte, konservere, fermentere osv. så godt som man nu kan følge med til.
Æbler er en af havens frugter, som kan indgå i virkelig mange retter i løbet af efteråret og som kan omsættes til en helt masse spændende ting som æblegastrik, æblesirup med vanilje eller blot i en god æblekage.
Æblesmør er en lille sød sag med stor smag, som er temmelig nemt at lave. Man bruger æblesmørret som smørelse på brød, boller og kager, som en slags marmelade eller creme til æbleskiver, vafler og pandekager, som en dejlig smag oven på den græske yoghurt om morgenen med lidt granola til, og hvor man nu ellers kan liste den ind i måltiderne.
Derudover kan man lave det dejligste krydrede julebrød med æblesmør. Og har du først lavet æblesmør, vil jeg anbefale dig også at prøve at bage brødet (som faktisk er en krydderkage).
Du finder opskriften på krydret julebrød med æblesmør her.
Æblesmør smager forskelligt alt efter, hvilke æbler du bruger, og hvem der laver den. Derfor får du som regel en ny smør med en ny smag hver eneste gang. Brug gode æbler fra haven og lav gerne din smør med skrællen på – så tykner den lettere og det er jo dér, de gode vitaminer sidder.
Opskrift på æblesmør med kanel
Du finder opskriften på den lækre smør lavet af æbler lige her nedenfor. Frugtsmørret kan holde sig i et par uger på køl. Så i stedet for at lave en stor portion, lav da hellere æblesmørret af flere opgange, så der altid er en lækker frugtsmør til at komme på brødet eller i kager.
Inspiration til flere opskrifter med æbler? Så er der et lille udpluk her, men tjek også gerne de mange andre opskrifter med æbler:
Gammeldags æblekage med makroner og flødeskum
Verdens bedste æblekage med brombærkompot
Æblesmør med kanel
Ingredienser
- 1 kg æbler
- 100 g rørsukker
- 1 dl æblemost
- 1 toptsk stødt kanel
- 1 lille nip fint salt
- saften af 1/2 citron
Sådan gør du
- Fjern kernehuset og skær æblerne i tern – du behøver ikke at skrælle dem, men du kan godt.
- Kom æblerne i en gryde sammen med æblemosten og lad æblerne komme i kog. Lad dem simre i ca. 1/2-1 time – de skal være helt kogt ud. Rør jævnligt rundt i æblerne.
- Purér æblerne med enten en stavblender, en almindelig blender eller ved at mose dem igennem en si.
- Varm puréen op og tilsæt sukker, kanel og salt. Lad den simre uden låg, indtil æblesmørret er blevet tykt og helt fløjlsagtigt og får en flot brun farve. Det tager ca. 1/2 time, men kan variere alt efter æblesort. Rør jævnlig i gryden og pas på, det ikke brænder på, nu hvor du har sukker i.
- Når æblesmørret er klar, vender du citronsaften i og kommer smørret på rene, skoldede glas.