Ribs er en af sommerens højdepunkter og er et af de smukkeste røde bær med en dyb og intens syrligsød smag. Ribs kan med sin særlige smag, farve og syrlighed bruges til et hav af ting i køkkenet – både det søde og det salte. Jeg har samlet en række opskrifter til dig, som, jeg håber, vil inspirere dig til, hvad du kan lave med dine ribs fra haven.
Ribs
Min fornemmelse er, at der er nogle, der elsker ribs og ser det som deres yndlingsbær, mens der er andre, som synes det er for syrligt og ikke aner, hvad de skal stille op med ribsene i deres have.
Og det sidste er ærgerligt, for ribs er et helt igennem vidunderligt bær. Har du ikke ribsbuske i haven endnu, så skynd dig at få plantet en busk eller to. Du kan også få ribs i en hvid udgave, som du kan bruge på samme måde som de røde.
Der er ikke noget så tilfredsstillende som at gå ud i sin have og plukke den ene skål efter den anden med friske, modne og knaldrøde ribs. Det er virkelig sand havelykke.
Og hvis du tænker puha, alt det arbejde, så vil jeg gerne opfordre dig til at tænke det helt anderledes: Det er en smuk mulighed for at sætte tempoet lidt ned, give tankerne frit løb og bare være i kontakt med nuet, dig selv og naturen.
Endnu bedre bliver det så, når du kan gå ind i køkkenet med din høst og trylle en masse lækkerier frem. Det er ren skaberglæde og umådeligt tilfredsstillende.
Ribs kan bruges både i det søde og det salte køkken. Inden jeg for alvor plukker bærrene fra buskene nipper jeg nogle af til småretter, fx en mormorsalat med ribs, jeg laver ribseddike, smoothies med ribs, morgenmadsyoghurt med ribs og granola, rysteribs og meget mere.
Når så ribsene er fuldmodne, plukker jeg de fleste af buskene, og så går syltningen ellers i gang. Jeg laver syltetøj og gelé, saft og sirup. Jeg laver is og kager og lækre desserter. Og så gemmer jeg altid lidt til fryseren.
Jeg håber, du finder inspiration blandt de mange forskellige opskrifter med ribs, som jeg har samlet her på siden. Mit håb er, at du får lyst til at gå i gang med at lave alverden lækre ting med afgrøderne fra din have.
God fornøjelse!
Ribssyltetøj
Ribssyltetøj er let at lave og smager herligt – ikke blot på brød – men også i kager og desserter, blandet i flødeskum og meget mere. Ribssyltetøjet smager i øvrigt også skønt til både pandekager, vafler og æbleskiver.
Rysteribs
Rysteribs er i den grad en af sommerens lækkerier og smager skønt sammen med varme kødretter, som en selvstændig dessert med vaniljeis eller flødeskum eller fx på din morgenmad. Rysteribs er klassisk og gammel dansk tilbehør, som er en del af vores kulturelle madarv.
Ribsgelé
Ribsgelé er en af sommerens “must do”-sylteting. Det er helt essentielt at lave ribsgelé, som smager fantastisk på en hjemmebagt bolle, på gammeldags æblekage og selvfølgelig til vildtretter og i de halve pocherede æbler juleaften.
Ribssnaps
Ribssnaps er en rigtig sommersnaps, som har den perfekte syrlige smag – og den mest vidunderlige røde farve. Den smager godt til frokostbordet, men også blandet i drinks. Den er en af de rigtig flotte kryddersnapse, ribssnapsen, og den ser flot ud – både når den står i flasken, og når den bliver serveret i glasset. Det er samtidig også en rigtig nem og let snaps at lave selv.
Hjemmelavet ribssaft
Ribssaft smager intet mindre end vidunderligt, og så har saften den smukkeste knaldrøde farve. Server den iskoldt med isterninger eller brug den i is og drinks.
Ribssirup
Ribssirup er en smuk mørkerød sirup med en syrlig-sød smag, som smager skønt, som den er, eller i dressinger, desserter, is eller kager. Den er nem at lave – lav den fx samtidig med at du koger ribssaft.
Panna cotta med ribs og solbær
Denne panna cotta med ribs og solbær er en rigtig sommerlækker og skøn dessert at lave til en varm sommeraften. Og så er jeg vild med at bruge havens bær til noget så fornuftigt som en smagfuld dessert. Desserten er lavet sådan, at selve panna cottaen er kogt op med ribs, og så er der et lag solbærgelé henover. En virkelig god kombination.
Se opskriften på panna cotta med ribs og solbær
Ribsis
Ribsis er noget af det lækreste, jeg ved. Farven, syrligheden, smagen af sommer. Isen laves på ismaskine og bliver blød, lækker og cremet – og smager vidunderlig på en varm sommerdag. Isen laver du på en ismaskine, og har du ikke sådan en, kan du selvfølgelig lave isen alligevel, men så skal du huske at røre iden mange gange, mens den fryser ind.
Kefir smoothies med ribs
Lav den skønneste smoothie på kefir, ribs og jordbær – eller hvad du ellers har af bær i haven. Kefir er en fermenteret mælkedrik lavet på en kefirsvamp. Kefir smager lidt som tyk kærnemælk og er fyldt med probiotika. Derfor får du en smoothie, som både smager godt, og som er sund og fuld af vitaminer og probiotika, som er godt for maven.
Se opskriften på kefir smoothies
Mormorsalat med fløde og ribs
En af sommerens mange skønne salater, er mormorsalat. Den skal laves af frisk, sprød hovedsalat, som du nipper i passende stykker med fingrene. løden giver den milde, bløde smag af sommer i gamle dage, og ribsene på toppen forstærker følelsen af at spise noget originalt og genialt.
Følg med! Siden bliver løbende opdateret med nye opskrifter med ribs.