Her er opskriften på den dejligste brombærgalette lavet med friskplukkede brombær, der er pakket ind i en sød tærtedej. Dette er en rigtig årstidskage, som man skal nyde lige præcis der, hvor brombærrene er i sæson.
Brombærtid
En sød brombærgalette er en skøn rustik tærte, som er nem at lave. Tærten skal se hyggelig og rustik ud og er sådan en rigtig fransk landtærte.
Fra slutningen af august er det brombærtid, og brombærrene er allerbedst her. Vi har tidligere forsøgt os med tornefri brombær i haven, men har aflivet planterne igen, da vi er mest vilde med at plukke vilde brombær. Disse brombær er smækfyldt med smag og er ikke lige så søde. Men alt, hvad man laver med disse brombær, bliver bare lækkert, krydret og smagfuldt.
Denne dejlige brombærgalette kan du lave på ingen tid, og den smager himmelsk og dejligt sensommeragtigt. Tærten smager virkelig skønt med en god klat is. Har du mulighed for det og tid, så lav gerne en hjemmelavet is. Har du fx ribssaft på lager, kan du lynhurtigt lave en portion ribsis til den søde tærte – de to ting smager fremragende sammen. Og ellers passer en hjemmelavet vaniljeis med fløde altid godt til.
Opskriften på ribsis finder du her.
Opskrift på sød brombærgalette
Lige her neden for finder du opskriften på den skønne rustikke tærte med brombær. Vær ikke ked af det, hvis brombærrene safter og løber ud af tærtedejen. Det er nemlig svært at undgå og er en del af udtrykket i den rustikke tærte. Og det er da dejligt befriende at lave noget, som skal se mere lækkert, hyggeligt og indbydende ud end smukt.
Har du masser af brombær, så kan det være, du også vil finde inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter med brombær. Her er et lille udpluk:
Brombærclafoutis med hvid chokolade
Se alle opskrifter med brombær
Sød brombærgalette
Ingredienser
Mørdej
- 150 g hvedemel
- 75 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 100 g koldt smør
- 1-2 spsk iskoldt vand
- 1 æggehvide til pensling + sukker
Fyld:
- 500 g brombær
- 50 g sukker
- 1 spsk hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Mørdej:
- Rør mørdejen sammen i en foodprocessor eller i en røremaskine: Bland mel, sukker og vaniljesukker sammen og rør. Tilsæt så smørret skåret i små stykker og rør, indtil dejen ligner revet ost. Tilsæt vand for at samle dejen.
- Hæld dejen ud på et bord og saml dejen til en glat kugle.
- Sæt dejen på køl i ca. 1/2 time.
Fyld og samling af tærten:
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Kom de friskplukkede brombær i en sigte eller et dørslag og skyl dem ganske forsigtigt under den kolde hane med en blød stråle.
- Vend de friske brombær med sukker, vaniljesukker og mel i en skål.
- Rul nu mørdejen ud, så den er ca. 30 cm i diameter. Du kan rulle ud mellem 2 stykker bagepapir, tage det øverste af og lægge det nederste direkte på en bagplade med dejen. Eller du kan rulle dejen ud på et meldrysset bord og så flytte den over på et stykke bagepapir til sidst.
- Læg brombærrene i midten af mørdejen, så der er ca. 5 cm til kanten.
- Fold de 5 cm dej ind over brombærrene.
- Pensl dejen med æggehvide og drys med sukker blandet med vanilje på både dejkanten og bærrene.
- Bag brombærgaletten i ovnen i ca. 30 minutter, indtil skorpen er gylden og brombærrene er møre.
- Lad galetten hvile i ca. 10-15 minutter, før du serverer den.
- Server med ribsis eller vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche. Eller rør en blanding sammen ved at piske 2 dl fløde til flødeskum og derefter vende 2 dl cremefraiche eller skyr i sammen med en tsk sukker og en tsk vaniljesukker.