Græskarsmør! Måske har du ikke hørt om dét før, men spids ørerne, for her får du opskriften på noget virkelig lækkert, som kan bruges til en hel masse i dit køkken.
Smagen af efterår
En af efterårets absolutte lækkerier er græskarsmør, som er en marmelade-agtig “spread”, du selv kan lave. Det smager enormt lækkert og krydret og er en ægte efterårsting.
Efterårskøkkenet er altså noget af det bedste. Rodfrugter og bær, svampe, kål og nødder. Og græskar! Græskar er en af mine yndlingsgrøntsager i efteråret, for den er så fuld af smag og kan fås i mange lækre varianter med hver deres karakteristika.
Der er virkelig mange lækre retter, du kan lave af græskarret – både i det søde køkken, i det varme, salte køkken, i syltekøkkenet og i bagekøkkenet. Du kan fx lave en butternut curry, kartoffelmos med græskar, krydret café latte med græskarsmag eller sirupskage med græskar-cremefyld. Eller hvad med kryddercookies med græskarsmag?
Græskarsmør laver du af en base af græskarpuré, som du koger ind med krydderier, æblemost og sødestof til en lækker cremet næsten marmeladeagtig smør, som du kan bruge oven på små krydrede pandekager, på din havregrød, på muffins, i kager og på brød. Ja, næsten hvor du vil.
Og hvis du tænker, at græskar ikke lyder som noget særlig rart at spise oven på din havregrød, så kan jeg fortælle dig, at du tager helt fejl: Græskarsmør smager fantastisk. Varm og krydret. Cremet og sødt. Mums! Prøv det!
Opskrift på græskarsmør
Du finder opskriften på den lækre græskarsmør lige her under. For at lave marmelade-smørret, skal du først koge en græskarpuré af et frisk græskar.
Du finder opskriften på græskarpuré her.
Græskarpuré kan du bruge til både græskarsmør, til brød og kager og meget mere.
Er du i øvrigt vild med at bruge græskar i madlavning og bagning, så tjek også mine mange andre opskrifter med græskar. Her er et lille udpluk:
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Ovnbagte fyldte butternut squash
Se alle opskrifter med græskar
Græskarsmør
Equipment
- 1 patentglas, 1 liter, til opbevaring
Ingredienser
- 1000 g græskarpuré
- 150 g muscovadosukker
- 75 g sirup (almindelig lys eller fx ahornsirup)
- 1,5 dl usødet (og gerne friskpresset) æblejuice
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1/2 tsk stødt muskatnød
- 1/4 tsk tsk stødte nelliker
- 1 knivspids havsalt
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser sammen i en lille gryde og varm det hele langsomt op, mens muscovadosukkeret smelter sammen med krydderierne. Rør jævnligti blandingen.
- Når blandingen når kogepunktet, skrues ned for varmen. Lad den stå og simre i 15-20 minutter og smag på den en gang i mellem. Jo længere tid blandingen koger, jo kraftigere vil smagen blive. Samtidig vil blandingen tykne en smule og blive mere marmeladeagtig.
- Tag til sidst græskarsmørret af varmen og lad den køle lidt af. Hæld den derefter på sylteglas og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig i 2-3 uger.