Roser er en af havens vidundere. Duften, de smukke blomster i alverdens farver, romantikken, overvældenheden. Roser fortæller, at nu er det blevet sommer. I juni forvandles haven til en dufthave med uendelige mængder af blomsterhoveder, der slynger sig, kravler og bare stolt står og vejrer, og blomsterblade, der drysser ned på jorden og ligger som en overflod af lyserød og pink. Og man ønsker, det aldrig vil tage ende.
Den spiselige blomst
Rosen er en af de mest anvendelige spiselige blomster, som du kan bruge til et hav af ting både i det salte og søde køkken, men også i forhold til naturlig skønhedspleje, hvor rosenblade tilfører plejeprodukterne den dejligste duft og strammer huden op og blødgør den.
Har du ikke roser i haven eller på altanen, så kan du gå en tur ud i naturen og plukke hybenroser, som står overalt i Danmark. Pluk rosenblade, hvor der ikke bliver spøjtet på en mark ved siden af, eller hvor der ikke er overvældende meget trafik. Spiser vi af naturen, vil vi jo gerne sikre os, at det, vi spiser, rent faktisk er værd at spise og ikke er fyldt med alverdens pesticider og giftstoffer.
At plukke rosenblade i haven eller i naturen er en hyggelig fornøjelse, som man kan foretage selv eller inddrage familien i. Især hybenroser kan der gå sport i at samle sammen i store mængder, for det kan godt tage lidt tid.
Men at samle rosenblade er og bliver en fantastisk ting, vi har mulighed for at gøre i Danmark hver sommer, og det er som om, man kommer tættere på verden og virkeligheden – og alt det, der er vigtigt.
Her finder du en lang rækker opskrifter med roser, hvor du kan anvende dine rosenblade fra haven eller naturen i stort eller lille omfang.
God fornøjelse!
Rosengelé
Der er ingen tvivl hos os: Rosengelé skal laves hvert år og gerne i rigelige mængder. Hele familien elsker denne parfumerede gelé, som smager af sommer og have og solskin, og som bare er perfekt på pandekager med lidt sukker, i desserter og på de hjemmebagte boller søndag morgen.
Samtidig er det en gelé, der er helt utrolig nem at lave. Det største arbejde består i at samle rosenbladene, men har man rosenbuske i haven, tager det ikke særlig lang tid.
Se opskriften på rosengelé her
Roseneddike
Dette er den nemmeste lille opskrift på en STOR og delikat og helt nødvendig kryddereddike i køkkenet. Jeg kunne ikke forestille mig en sommer uden en frisklavet roseneddike på hylden, som jeg kan bruge i salater, marinader og dressinger.
Roseneddike laver du på et splitsekund af røde eller pink rosenblade fra din have eller hybenrosenblade samlet i naturen.
Rosensaft
Rosensaft er som en drøm. Den blide parfumerede smag, den smukke røde farve, følelsen af at drikke noget sart og forfinet. Rosensaft er nærmest en oplevelse, og du bliver nødt til at prøve at lave denne dejlige drik i sommermånederne. Den skal nydes iskold på terrassen eller altanen i solskin, men du kan også bruge den i drinks eller lave en rosensirup af saften.
Rosensukker
Opskrifter med roser behøver ikke at være komplicerede, og det er denne opskrift på rosensukker heller ikke. Rosensukker er nemt at lave og smager simpelthen så skønt på pandekager, på is, på græsk yoghurt, og på kager og småkager. Prøv at drysse lidt rosensukker hen over den våde glasur på en kage, og kagen forandrer sig fuldstændig.
Se, hvordan du laver rosensukker her
Rosensirup
Duften af roser, der spreder sig i hele huset – sådan er det, når man laver sin egen rosensirup. Og efterfølgende kan man så smage de duftende roser på sin morgenmad, på en god kugle vaniljeis eller måske i en sommerdrink.
Rosenis
Rosenis er min yndlingsis – helt uden sammenligning. Jeg elsker kombinationen af den parfumerede, søde blomst og den let syrlige smag, som isen får. Rosenis skal laves hver år. Vi laver den på ismaskine, og hele familien står og hopper ved siden af og kan næsten ikke vente – det er uden tvivl en af vores bedste opskrifter med roser.
Det er i øvrigt en perfekt is at servere som dessert på en sommerfødselsdag – og gerne sammen med kandiserede rosenblade.
Kandiserede rosenblade
Det er sådan en fin ting at lave disse kandiserede rosenblade, som du kan bruge som pynt på is og kager og desserter. Det er et nussearbejde, men det er hyggeligt og noget, som store børn kan være med til.
Udvælg de smukkeste rosenblade i forskellige farver og gå så i gang med det. De kandiserede rosenblade kan i øvrigt holde sig i lang tid – som i flere måneder.
Se, hvordan du laver kandiserede rosenblade
Rosenrabarbersuppe
Jeg siger det bare! Der findes nærmest ikke en dessert, der slår denne i smag og velbehag. Suppen smager som englene synger og især, hvis den serveres med lidt hjemmelavet vaniljeis og friskopskårede danske jordbær. Så bliver det ikke mere dansk og sommerligt.
Rosenrabarbersuppe kan du lave en stor grydefuld af og gemme i fryseren til resten af året, så du altid har en god dessert klar. Og det er en klar anbefaling herfra.
Se opskriften på rosenrabarbersuppe
Rosensnaps med honning
Denne snaps har en helt særlig smag af blomster og blidhed med en dejlig diskret sødme. Snapsen kan laves endnu sødere og bruges som dessertvin til en dessert med roser eller den kan bare drikkes til kaffen. Eller bare fordi man får lyst til at nyde en snaps. Prøv også at blande lidt rosensnaps i en Asti, og du får den skønneste velkomstdrink.
Se opskriften på rosensnaps her
Rosensalt
Du kan lave din egen kryddersalt med rosenblade, og denne salt giver virkelig maden et dejligt pift af smag. Saltet er nemt at lave, og pynter helt ufatteligt smukt på bordet med de fine lyserøde og pink rosenblade, som er knust mellem saltet.
Lav også denne rosensalt som en smuk værtindegave.
Se, hvordan du laver rosensalt her
Syltede rosenblade
Syltede rosenblade er en ægte delikatesse, som laves på ingen tid og som kan holde sig i månedsvis på køl. Brug de smukke syltede blade på grilltallerkenen, i salater, sammen med omeletter eller stegte grøntsager.
Se opskriften på syltede rosenblade
Agua Fresca med rose, citronmelisse og lime
En agua fresca med rose, citronmelisse og lime er en helt utrolig lækker sommerdrik, der skal serveres iskold med masser af is. Den læskende og kølende drik er fuld af smag og friskhed og er perfekt serveret på en varm sommerdag.
Se opskriften på agua fresca med roser
Tør dine rosenblade
Rosenblade kan tørres og bruges hele året i køkkenet og i skønhedplejen. Hver dag går jeg en tur i haven og med mig har jeg min lille kurv, hvor jeg lægger de rosenblade, jeg nipper af de rosenhoveder, hvor bladene er lige ved at løsne sig og begynde at drysse ned på jorden. Indenfor lægger jeg bladene til tørre og gemmer dem derefter i sylteglas i køkkenet og på badeværelset.
Sæt blandt andet et glas med tørrede roser uden låg på badeværelset og du har den dejligste duft derude i lang tid.
Se, hvordan du tørrer rosenblade her
Rosenpulver
Vidste du, at når du tørrer rosenblade fra din have, så kan du lave det fineste rosenpulver af de tørrede kronblade. Rosenpulveret kan du bruge på mad, på kager og desserter og i naturlig skønhedspleje.
Se, hvordan du laver rosenpulver
Skønhedpleje
Roser er meget anvendlige i skønhedpleje, og der findes næsten ikke noget bedre end at lave sine egne friske skønhedsprodukter. Inden du smører dig ind i rosenblade, så afprøv lige, om din hud synes godt om roser.
Bodyscrub med rosenblade
Denne bodyscub med rosenblade er noget af det lækreste og smukkeste og lige til at tage med i badet. Rosenblade strammer huden op og giver den dejlige duft til bodyscrub’en. Sukkeret sliber blidt din hud, mens kokosolien blødgør den og tilfører olie og næring.
Se, hvordan du laver din egen bodyscrub med rosenblade her
Sukkerbodyscrub med rose og lavendel
Her er en anden udgave af en bodyscrub med roser, som også indeholder frisk lavendel – en helt perfekt kombination. Du kan bruge den på hele kroppen i badet eller du kan stille et glas ved håndvasken i køkkenet eller badeværelset og skrubbe dine hænder i en velduftende sukkerscrub med blomsterduft hver gang, du vasker hænder.
Se, hvordan du laver bodyscrub med rose og lavendel her
Rosen-honning ansigtsmaske
Denne rosen-honning ansigtsmaske er hurtigt lavet og har en nærende, opstrømmende og plejende effekt på din ansigtshud. Brug gerne masken flere gange om ugen.
Se, hvordan du laver ansigtsmasken
Følg med! Der vil løbende blive tilføjet nye opskrifter med roser her på siden.