Her har jeg samlet alle mine opskrifter med græskar – både opskrifter med almindelig halloweengræskar, hokkaido og butternut squash. Græskar er en af efterårets højdepunkter. Man kan lave virkelig mange lækre ting med den orange vintersquash, og det fantastiske ved græskar er, at man bruger den lige meget i det salte og det søde køkken – og i brødbagning.
Opskrifter med hokkaido, butternut og halloweengræskar
Der er forskel på de tre typer mest almindelige græskar herhjemme Danmark. Udover, at de tydeligvis har et forskelligt udseende, så har hver græskarudgave også sin egen karakteristiske smag.
Hokkaido er det sødeste græskar med helt orange kød. Det er en lækker lille græskar, som faktisk kan fås i flere farver. Hokkaido er perfekt til en cremet græskarsuppe eller til græskarpuré, som skal bruges i kage.
Butternut er en anelse lysere i farven end hokkaido og knap så sød. Til gengæld er har butternut den mest cremede smag og en skøn blød konsistens. Butternut egner sig virkelig godt til at blive bagt i ovnen – både med fyld og bare med smør, salt og rosmarin.
Det store halloweengræskar er det, der smager af mindst, men det betyder ikke, det ikke kan bruges i køkkenet – tværtimod. Prøv at lave bagt græskarsuppe i et helt græskar, syltede græskar eller blot en stor omgang græskarpuré af halloweengræskaret. Og rist kernerne i ovnen med krydderier.
Jeg håber, du finder masser af inspiration i disse opskrifter med græskar og forhåbentligt får lyst til at lave alverdens lækre ting.
God fornøjelse!
Lav din egen græskarpuré – grundopskrift
Græskarpuré er helt fantastisk at bruge i madlavningen. Du kan anvende det som smagsgiver og som tykningsmiddel til gryderetter, du kan bruge puréen i bagværk og ikke mindst: Du kan lave græskarsmør af den lækre, cremede puré.
Græskarsmør
Græskarsmør! Måske har du ikke hørt om dét før, men spids ørerne, for her får du opskriften på noget virkelig lækkert, som kan bruges til en hel masse i dit køkken.
Krydret café latte med græskarsmag
Dette her er en ægte efterårskaffe. Og jep, du hørte rigtigt: en café latte med græskarsmag! Og hvis du tænker, at det lyder da som noget underligt noget, så vil jeg gerne bede dig om at åbne dit sind, for du bliver overrasket. Krydret kaffe med græskarsmag smager aldeles vidunderligt. Og du får ikke noget, der smager mere af efterår.
Se opskriften med krydret café latte med græskarsmag
Kryddercookies med græskarsmag
Ahh, kryddercookies med græskarsmag er absolut perfekte til en en søndag eftermiddag lige op til halloween – eller efter, for den sags skyld. For disse småkager er så lækre, at du kan bage dem og spise dem hele efteråret.
Se opskriften på kryddercookies
Sirupskage med græskar
Uhm, der er ikke meget, der slår en lækker hjemmebagt krydret sirupskage. Det skulle da lige være en sirupskage med en græskarsmørcreme … Her får du den skønneste opskrift på en ægte efterårskage – svampet og smagfuld med en smørcreme med græskar som prikken over i’et.
Krydrede pandekager med græskarsmør
Pandekager i stakkevis – det siger vi altid ja tak til hjemme hos os. Og om efteråret skal der små krydrede pandekager til. Her får du opskriften på pandekager, som både indeholder krydderier og en lækker græskarsmør.
Se opskriften på krydrede pandekager
Ovnbagte fyldte butternut squash
Fyldte butternut squash er en af de retter, man bliver nødt til at lave mindst én gang hvert efterår. Hvorfor? Fordi græskar er sundt, og fordi bagt butternut squash smager absolut vidunderligt.
Se opskriften på fyldte butternut squash
Hokkaidosuppe med chili, ost og serrano
Denne hokkaidosuppe er skøn at lave her i efteråret, så snart hokkaido-græskarene kommer på hylden i butikkerne – eller modner i haven. Den har den smukkeste smørgule farve, og smagen er cremet og varm med en undertone af bidende chili.
Se opskriften på hokkaidosuppe
Butternut curry
Butternut curry er en af mine yndlingsvegetarretter, når vi har kødfri dage, for jeg elsker simpelthen butternut-squash. Jeg vil kategorisere retten som ‘comfort food’ – den er varm, fyldig og smagfuld. En ret, man slubrer i sig og gerne på en kold vinterdag.
Se opskriften på butternut curry
Cremet græskar-porresuppe
Dette er en lækker, cremet suppe fyldt med smag, som er perfekt at lave i efteråret. Græskar-porresuppen indeholder kylling og er derfor mættende og kan spises som familiens aftensmad.
Se opskriften på græskar-porresuppe
Græskarsuppe – lavet i et helt græskar bagt i ovnen
Et af efterårets højdepunkter – sådan græskarmæssigt – er selvfølgelig at lave græskarsuppe i et helt græskar, som bliver bagt i ovnen med låg på. Det er fantastisk at tage låget af den dampende suppe, og suppen smager vidunderligt.
Se opskriften på græskarsuppe i et helt græskar
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Her er et lækkert groft grydebrød med græskar. Jeg er vild med at bage grydebrød. Det er nemt, brødet smager utroligt lækkert og resultatet bliver på forunderlig vis altid godt.
Se opskriften på grydebrød med græskar
Koldhævede græskarboller med græskarpuré og kerner
Der er ikke noget som nybagte boller en søndag morgen – eller en hverdag for den sags skyld. Disse koldhævede græskarboller kan du nå at bage – og spise – om morgenen, inden du tager på arbejde.
Se opskriften på koldhævede græskarboller
Halloween cupcakes med græskar og orange frosting
Bag lækre halloween cupcakes med græskar i. Græskaren gør cupcakes’ne dejlige svampede, mens de stadig får lidt sprød skorpe – en virkelig lækker kombination.
Se opskriften på halloween cupcakes
Ristede græskarkerner i to varianter med salt, chili og paprika
Her får du opskriften på to varianter af lækre sprødristede græskarkerner. Den ene variant er med flagesalt, og den anden er med paprika og stødt chili.
Se opskriften på ristede græskarkerner
Honningbagte rodfrugter
Efterår er rodfrugter, græskar, kål og løg i rigelige mængder. Jeg bliver aldrig træt af denne kost, og jeg holder meget af at lave honningbagte rodfrugter med alt, hvad jeg måtte have af forskellige rodfrugter, spidskål, græskar osv. i køleskabet.
Se opskriften på honningbagte rodfrugter
Følg med! Siden opdateres løbende med nye opskrifter med græskar – særligt, når græskar er i sæson.