Æblesæsonen er lang i Danmark, og der findes helt utroligt mange opskrifter med æbler. I august begynder de første æbler at modne og så fortsætter det ellers til langt ind i november. Og er man god til at opbevare og gemme – og har man de rigtige sorter i sin have – kan man have æbler i meget lang tid. Derudover er der også de vilde æbler, som findes i hegn og krat og ved skov og strand. Her har jeg samlet en en lang række af mine bedste opskrifter med æbler til inspiration.
Æbler
Der er et væld af danske/nordiske æblesorter, og det gælder selvfølgelig om at have minimum et træ med spiseæbler og et træ med madæbler i sin have – og gerne flere, så man kan have en lang sæson.
Men har du ikke en have eller har du ingen æbletræer, så fortvivl ikke, for i Danmark er der masser af vilde æbler, som du kan bruge i din madlavning i stedet. De er små og sure, men ofte give spændende smage, når du tilbereder dem. Husk dog at smage på dem inden brug.
Det er selvfølgelig dejligt at kunne gå ud i haven og plukke et æble direkte fra træet og spise med det samme, men det er madæblerne, der er sjove at lege med i køkkenet. Og da æblet vel er vores mest spiste og anvendte frugt i Danmark, findes der vitterligt et hav af opskrifter med æbler.
Neden for har jeg samlet mine opskrifter med æbler, som jeg håber vil inspirere dig, når du fx står med en masse æbler, du gerne vil lave noget fornuftigt, spændende, nyt eller lækkert ud af.
God fornøjelse!
Æblesirup
Hjemmelavet æblesirup med vanilje er uomgængeligt at lave her i efteråret – det er en fantastisk måde at omsætte sin æblehøst på. Siruppen smager skønt på alt fra yoghurt til pandekager eller blot med et lille skvæt i en kop te.
Æblegastrik
Denne lækre og smagfulde æblegastrik tager ingen tid at lave og kræver ikke de store kunster i køkkenet. Og nøj, hvor bliver du glad for at have den stående ved siden af dit komfur. Æblegastrik er smag, så det batter.
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Lav din egen hjemmelavet æblesnaps med rosmarin og peberkorn i en ruf og nyd den dejlige kryddersnaps et par måneder efter. Det er nemt at lave sin egen snaps med æbler, og den smager aldeles vidunderligt.
Bondepige med slør
Bondepige med slør er en klassisk dansk æblekage, som alligevel findes i et utal af variationer. Æblekagen minder meget om almindelig gammeldags æblekage, som man ofte laver med makroner. I bondepige med slør bruger man dog sukkerristet rugbrød.
Se opskriften på bondepige med slør
Gammeldags æblekage med makroner og flødeskum
Uhh, er der noget som gammeldags æblekage med makroner og flødeskum på en råkold efterårsdag med stearinlys på borden og varm kaffe på kanden? Næh, ikke, hvis du spørger mig. Her får du opskriften på den lækre æblemos med knas og flødeskum.
Se opskriften på gammeldags æblekage
Norsk æblekage
Norsk æblekage er nem og hurtig at bage og har den dejligste krydrede smag med farin- og mandeltopping, der næsten minder lidt om brunsviger. Brug gerne dine æbler fra haven.
Se opskriften på norsk æblekage
Sydfynsk æblekage
Sydfynsk æblekage er nem og hurtig at bage og smager utrolig dejligt med den sprøde sukkercrumble rundt om kagen, som giver kagen knas og smag. Brug gerne dine æbler fra haven.
Se opskriften på sydfynsk æblekage
Krydret æblekage
Der er nu ikke noget som en krydret æblekage til eftermiddagskaffen en hyggelig efterårsdag. Denne kage med æbler, mandler og masser af varme krydderier har det hele og er utrolig nem og hurtig at bage. Det er sådan en kage, man kan tage med på picnic sammen med en kande friskbrygget kaffe.
Se opskriften på krydret æblekage
Verdens bedste æblekage
Jeg advarer med det samme: Dette er VERDENS BEDSTE ÆBLEKAGE! Jeg er opvokset og opdraget sammen med denne kage, bager den adskillige gange hvert efterår og kunne slet ikke forestille mig et efterår uden at nyde smagen af min barndoms æblekage.
Gammeldags æblekage
Der er simpelthen næsten ikke noget bedre end gammeldags æblekage med flødeskum. Selv om det ofte er i efteråret, at vi laver æblekage, er der intet i vejen for også at lave denne afsindigt lækre dessertkage i de kolde, triste vintermåneder. Jeg bilder mig ind, at æblerne gør den lidt, bare lidt, sund.
Se opskriften på gammeldags æblekage
Varm æble-ingefærtoddy med rom
Varm æble-ingefærtoddy med rom smager aldeles fantastisk og krydret og er perfekt at servere på en råkold dag. Drik den krydrede varme drik til æbleskiver eller til hygge udenfor. Du kan undlade rom til de, der ikke drikker alkohol – toddyen smager også supergodt uden.
Æblesmør med kanel
Æblesmør med kanel er en fantastisk opfindelse. Det burde nok nærmere hedde æblesmørelse, for i denne opskrift er der ingen rigtig smør i æblesmørret – bare den herlige koncentrerede smag af efterårets æbler puttet på glas.
Krydret julebrød med æblesmør
Et krydret julebrød smager fantastisk til eftermiddagskaffen eller som lidt ekstra til julemorgenmaden. Det kaldes et brød, fordi man smører skiver af brødet med smør eller marmelade. Og dét er godt!
Se opskriften på krydret julebrød
Æblegløgg med appelsin og ingefær
Hjemmelavet æblegløgg er ikke til at komme udenom i december måned. Og der er ikke noget bedre, end at komme hjem efter juletræsfældning og sætte sig til bords med en god gang æblegløgg og hjemmekogte snefnug, vafler eller æbleskiver.
Krydrede speltboller med æble
Disse krydrede speltboller er de lækreste og mest smagfulde boller, du kan bage til julemorgenbordet – eller på ethvert andet tidspunkt. Bollerne er svampede med en skorpe af sprøde speltflager og kan både spises med pålæg og som gnaveboller.
Se opskriften på krydrede speltboller
Spidskålssalat med æble og peanutdressing
Denne dejlige spidskålssalat med æble og peanutdressing er nem og enkel og utrolig hurtig at lave. Den passer til de fleste retter eller kan bruges som en frokostsalat – gerne sammen med lidt kold kylling eller et stykke groft brød.
Brunkål med æblemost og porter
Brunkål med æblemost og porter er en rigtig vinterret: Sød, smagfuld og mættende. Og så er det en ret, som er både nem og billig at lave – med mad til flere dage.
Æbleeddike
Æbleeddike er noget af det nemmeste at lave selv. Og her snakker jeg ikke om den omstændige slags, hvor du selv gærer din eddike på æblesaft, men ganske almindelig eddike, som du selv giver smag med dine egne æbler fra haven.
Se, hvordan du laver æbleeddike
Tørrede æbleringe
Lav de lækreste syrligt-søde æbleringe. Æblerne tørres i en dehydrator eller i ovnen og alt efter hvilken æblesort, du bruger, bliver smagen forskellig. Vi kalder de tørrede æbleringe for sund slik.
Se, hvordan du laver tørrede æbleringe
Opskrifter med æbler
Følg med her på siden – der vil løbende blive lagt nye opskrifter med æbler op.